
Mijn idee komt bij de Lederschildpad vandaan. Ik leg eerst uit wat voor dier de Lederschildpad eigenlijk is. En dan beschrijf ik mijn bionisch idee.
De Lederschildpad (Dermochelys coriacea) leeft voornamelijk in zee. Alleen om eitjes te leggen komt ze aan land. Deze schildpad behoort tot de familie Lederschilpadden. Dit is de einige zeeschildpad die niet tot de familie zeeschildpadden hoort. De Lederschildpad heeft een schildlengte tot ongeveer 2,4 meter, hiermee is hij de grootste schildpad ter wereld.
Waar komt de Lederschildpad voor?
De Lederschildpad komt vrijwel overal voor vanaf de tropische zeeën bij de evenaar tot aan de poolwateren. Lederschildpadden leven in open zee en komt bijna nooit bij de kust. Ze komen alleen op het strand als ze eieren gaan leggen of als ze dood/levend aanspoelen. De soort komt bijna voor in alle wereldzeeën, maar op enkele plaatsen is dit soort toch niet aangetroffen. Door mensen werd lang op deze soort schildpadden gejaagd, maar omdat ze uitstierven zijn ze nu beschermd.

Kenmerken
De Lederschildpad heeft een groot en opvallend schild. De Lederschildpad kan zoals alle Zeeschildpadden zijn kop en ledematen niet intrekken als er gevaar dreigt.
De kop, staart en poten zijn donkergrijs tot zwart gekleurd, met soms roze vlekjes. De neus/snuit van een Lederschildpad is stomp en het schild heeft de zelfde kleur als zijn ledematen. Door de donkere tinten van de schildpad en de lichte onderkant is hij moeilijk te zien in het water, ook Lederschildpadden hebben dus een schutkleur.
Het gemiddelde gewicht van een Lederschildpad is 575 kilogram, maar het kan ook zo'n 900 kilo worden. Dat is ongeveer even veel als een kleine auto! Het aparte van de Lederschildpad is dat de mannetjes kleiner zijn dan de vrouwtjes, wat weinig voorkomend is bij dieren. Het mannetje en vrouwtje kun je onderscheiden door de staart. Bij het mannetje is deze langer dan bij het vrouwtje. Ook heeft het mannetje een holler buikschild dat is makkelijker bij het paren. Want anders zou hij eraf glijden.
De Lederschildpad is er helemaal op gebouwd om te zwemmen. De poten zijn zeer groot, krachtig en vlak. Ze lijken een beetje op een peddel. De voorpoten zijn vooral krachtig, en de achterpoten worden gebruikt om mee te sturen.
Waarom de Lederschildpad?
De Lederschildpad heeft anders dan normale zeeschildpadden geen hoornplaten. Baby schildpadjes hebben ze nog wel een beetje, maar verliezen deze na zes maanden. Het werkelijke schild bestaat net alle andere Zeeschildpadden uit een ribben gevormde laag botweefsel. Deze is bedekt met ongeveer 4 cm dikke laag bindweefsel die uit allemaal kleine plaatjes bestaat. De Lederschildpad heeft dus wel een uitwendig schild, maar dat is gewoon niet zichtbaar. Het binnenweefsel bevat een olie-achtige substantie die een isolerende werking heeft en het dier beschermd voor ontzettend lage temperaturen.
Dit filmpje laat zien hoe een Lederschildpad terug de zee in gaat vanaf het strand:

Mijn idee is een verwarmend reddingsvest. Dit is zeer handig, omdat de meeste mensen die uit een boot vallen(met zwemvest aan) snel onderkoeld raken. Of als een schip crasht midden op zee hebben de overledenen met reddingsvest minder kans op onderkoeling. Want als ze beschermd worden tegen koude temperaturen hebben ze meer overleving kans.
Wanneer wordt een reddingsvest gebruikt?
Een reddingsvest wordt vaak gebruikt bij watersporten. Vooral bij sporten die midden op zee gebeuren. Ook bij snelle speedboten is het zeer aanbevolen om een reddingsvest te dragen. Voor kleine kinderen is het heel handig. Zeker als ze niet kunnen zwemmen. Het reddingsvest is ook zeer actief op grote boten. Zeker ook cruisechips hangen er mee vol. Als er een klus op zee moet worden geklaard hebben de arbeiders ook een reddingsvest aan. Ze kunnen wel zwemmen, maar dat is voor hun eigen veiligheid. Ook bij de KNRM hebben de mensen in de boot een reddingsvest aan. Kortom een reddingsvest is handig en veilig.
Mijn idee?
Mijn idee is een reddingsvest die verwarmd blijft zodra je in het water bent. Dit is zeer handig, omdat als er een schip gekapseisd is er altijd mensen overlijden door onderkoeling. Maar bij dit reddingsvest hoeft dat niet meer te gebeuren. Ook kinderen die een zwemvest aan hebben gaan eerder in het water spelen, omdat ze het helemaal niet koud hebben. In het zwemvest zit de olieachtige substantie die de Lederschildpad ook in zich heeft. De Lederschildpad moet zelfs naar de koude pool wateren. Dus daar hebben wij als mensen meestal geen last van en anders zou je het met dit reddingsvest nog kunnen weerstaan.

In de binnenkant van het zwemvest zitten kleine buisjes. Het reddingsvest heeft dus eigenlijk een dubbele wand. Dit is allemaal zeer dun zodat je er niets van merkt. Als je in het water ligt heb je dus geen last van de kou.
Maak jouw eigen website met JouwWeb