Er zijn veel voorbeelden van Bionica. Op deze pagina kunt u een paar interessante voorbeelden vinden. Deze voorbeelden zijn allemaal echt in gebruik, sommige zelfs actueel.

Woestijnmieren
Bij innovatieteams is het de bedoeling om goed samen te werken en niet dat collega's elkaar in de weg lopen. Om dit te voorkomen moeten we kijken naar de woestijnmieren.
De mieren dragen gezamenlijk voedsel naar het nest. Omdat dit voedsel voor de mieren best groot kan zijn moeten ze goed met elkaar communiceren. Op het begin is het meestal een zooitje, maar na een minuut ontstaat er toch beweging naar het nest. De mieren hebben namelijk allemaal het zelfde doel voor ogen: het voedsel moet naar het nest.
Om het voedsel naar het nest te krijgen passen en meten de mieren eigenlijk. De mieren proberen veel uit. Ze kijken hoeveel mieren er nodig zijn, ze kijken naar de positie enz. Maar na veel geprobeerd te hebben komen ze toch op de ideale positie om de vracht te vervoeren.
Ook bij innovatieteams heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen. Maar ieder lid van het team heeft een andere idee om dit doel te bereiken. Een opstartend team werkt dus net zoals de woestijnmieren. Eerst heel chaotisch (dit is juist heel goed) maar dan komen ze tot een prachtig eindresultaat.
In dit filmpje zie je goed hoe de mieren te werk gaan:

Wind vangen met vinnen
De wetenschappers hebben iets bedacht: wind vangen terwijl er bijna geen wind staat. Hierbij hebben ze gekeken naar de vinnen van een bultrug.
Als er bijna geen wind staat, staan de meeste windmolens stil. Daarom is daar een oplossing voor gezocht.
De bultrug heeft een bijzondere manier om zijn prooi te vangen. Deze methode wordt het 'bubbelnet' genoemd. Hierbij werken meerdere bultruggen samen om de vissen bij een te drijven. Ze zwemmen allemaal om de vissen heen en blazen bellen. Zo ontstaat er als het ware een net van bellen. Door het net durven de vissen niet heen te zwemmen.
De bultruggen zijn ongeveer 15 meter lang en wegen 36 ton. Ondanks dat zwemmen ze kleine rondjes rond de vissen. Dit is mogelijk door hun borstvinnen. De borstvinnen werken hetzelfde als vliegtuigvleugels. Deze genereren de draagkracht zodat ze niet uit de bocht vliegen. Bulten aan de voorkant van de vinnen zorgen voor gunstige stroming om veel meer draagkracht te genereren.
Deze techniek is aangepast op windmolens, zodat ook mensen die in gebieden wonen met weinig wind er van kunnen profiteren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb